TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMA
5 YIL İKAMET ŞARTIYLA VATANDAŞLIĞIN KAZANILMASI
Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanabilme yollarından ilki 5 yıl ikamet şartıyla vatandaşlığın kazanılmasıdır. 5 yıl ikamet şartı bu yoldan vatandaşlığın kazanılması şartlarından sadece biridir.
Türkiye’de kesintisiz olarak 5 yıl ikamet etmekle beraber mevzuatta yazılı diğer şartların sağlanması ve gerekli evrakların makama sunulması gerekmektedir. 5 yıllık ikamet boyunca alınan ikamet izin türlerinin vatandaşlık kazanılmaya uygun olması son derece önemlidir.
Örneğin; turistik ikamet izni ve öğrenci ikamet izinleri ile geçirilen sürelerin bu yoldan vatandaşlığın kazanılmasında aranan 5 yıl kesintisiz ikamet etme süresinden sayılmadığı akılda tutulmalıdır.
Ayrıca bu yoldan vatandaşlık kazanmak isteyen yabancının genel sağlığı, kamu güvenliğini tehdit etmemesi, yapılan mülakatta vatandaşlığı kazanmaya uygun görülmesi, talep edilen belgeleri usulüne ve esasına uygun ve doğru şekilde ibraz etmesi gerekmektedir.
Bu yoldan vatandaşlığa başvurabilmek için öncelikle yabancının Türkiye’de ikamet ettiği ildeki il göç idaresine başvurarak Türkiye’de kesintisiz 5 yıl ikamet edip etmediğine ilişkin bir belge alması gerekmektedir. Bu başvuru ile yabancının Türkiye’de ikamet ettiği süre, bu sürenin mevzuata uygun olarak geçirilip geçirilmediği ve ikamet izin türlerinin vatandaşlık için uygun olup olmadığı incelenir.
Eğer 5 yıl ikamet şartı sağlamış ise yabancı bulunduğu il nüfus müdürlüğüne başvurarak vatandaşlık başvurusunu gerçekleştirir. Başvurudan sonra eksik evrak olmaması durumunda süreç başlar. Güvenlik soruşturması ve mülakat aşamaları da geçildikten sonra cumhurbaşkanının imzası ile kişi Türk vatandaşlığını kazanır.
Bu yoldan vatandaşlığın kazanılmasında yabancıların dikkat etmesi gereken hususlar;
İkamet izinlerini vatandaşlığa uygun olarak almaları, pasaportlarını (güncel ve eski en az 5 yılı kapsayacak şekilde) bulundurmaları ve notere Türkçe tercümeli olarak onaylatmaları, kamu sağlığına tehlike teşkil etmediklerine yönelik sağlık raporu almaları, vatandaşlık formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir.