TÜRK VATANDAŞLIĞINI KAZANMA YOLLARI
GAYRİMENKUL YATIRIMI YOLUYLA İSTİSNAİ VATANDAŞLIK KAZANMA
Halen Türk Vatandaşı olmanın en kolay ve en ucuz yolu Türkiye’den 250.000 dolar üzerinde gayrimenkul almak olduğunu biliyor musunuz.
Neden?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaş olmak için 250.000 dolar değerinde mülk almanıza ve bu mülkü 3 yıl içinde satmayacağınıza yönelik devlete söz vermenizin yeterli olup bunun dışında Türk Devleti herhangi ek bir vergi ve harç almamaktadır. Ayrıca gerekli prosüdür uygulanması halinde 60 ila 90 gün gibi sürelerde Türk Vatandaşlığını kazanmaktasınız. Bu kapsam 18 yaşından küçük çocukları ve eşinizi de kapsamaktadır.
EVLİLİK YOLUYLA TÜRK VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI
Yabancıların Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığını kazanabilme yollarından ikincisi evlilik yoluyla vatandaşlığın kazanılmasıdır. Yabancı bir Türk vatandaşı ile 3 yıl boyunca kesintisiz evli kalması ve mevzuatta sayılan diğer şartları da sağlaması durumunda Türk vatandaşlığını kazanır.
Bu yoldan vatandaşlığın kazanılmasında ilk olarak yabancının bir Türk vatandaşı ile evli olması, evlilik gerçekleştiği zamanda eşin Türk vatandaşı olması ve evliliğin 3 yıl boyunca kesintisiz devam etmesi gerekmektedir.
Bu şartlar sağlandığında yabancı evliliği ortaya koyan belgeleri ve mevzuatta sayılan diğer belgeleri ikamet ettiği il nüfus müdürlüğüne sunarak vatandaşlık başvurusunu gerçekleştirir. Eksik evrak olmaması durumunda vatandaşlık süreci başlar. Yapılacak güvenlik soruşturması neticesinde yabancının vatandaşlığı kazanmaya uygun görülmesi durumunda cumhurbaşkanının imzası ile yabancı Türk vatandaşlığını kazanır.
Bu yoldan vatandaşlığın kazanılmasında yabancıların dikkat etmesi gereken hususlar;
Türk vatandaşı olan eşleriyle kesintisiz 3 yıl evli kalmaları, başvuru esnasında ve süreç devam ederken evliliğin devam etmesi, pasaportlarını Türkçe tercümeli olarak notere onaylatmaları, ikamet tezkeresi almaları, vatandaşlık formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir.
5 Yıl İkamet Şartıyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması
SERMAYE YATIRIMI YOLUYLA İSTİSNAİ VATANDAŞLIK
Mevzuata göre en az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen yabancı Türk vatandaşlığını kazanabilir. Bunun için söz konusu miktarın üç yıl boyunca bankada tutulması gerekmektedir. Başvuru ve izlenecek süreç gayrimenkul yatırımı yoluyla vatandaşlığın kazanılması ile benzerdir.
İSTİHDAM YATIRIMI YOLU İLE İSTİSNAİ VATANDAŞLIK
Yasalara göre, en az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen yabancılar Türk vatandaşlığı kazanabilirler.
Buna göre en az elli 50 kişilik istihdam oluşturan yabancı gerçek kişiler aşağıda yer alan belgeler ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na (Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü) yazılı başvuruda bulunarak uygunluk belgesi talep edebilirler:
1-) Başvuru sahibine ait noterden alınmış imza beyannamesi,
2-) İstihdam Bilgi Formu,
3-) Geçerli pasaport ve pasaportun noter onaylı Türkçe tercümesi,
4-) Dört adet renkli fotoğraf,
5-) En az 50 kişilik Türk vatandaşı istihdamının bulunduğu şirket veya şirketlerin ortaklık ve sermaye paylarını gösterir ticaret sicil gazetesi kayıtları ve güncel tarihli Ticaret Sicil Tasdiknamesi,
6-) Yabancı gerçek kişinin sahibi veya ortağı olduğu işyerlerinde sigortalı olarak çalışan kişilerin listesini gösteren Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden alınmış güncel tarihli İşyeri Çalışan Listesi,
7-) Yabancı gerçek kişinin sahibi veya ortağı olduğu işyerlerinin vergi borcu durumunu gösterir Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden alınmış belge,
8-) Yabancı gerçek kişinin sahibi veya ortağı olduğu işyerlerinin sosyal güvenlik prim borcu durumunu gösterir Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden alınmış belge,
9-) Kamu kurumları tarafından yapılan idari denetimlerde şirkete son altı ay içerisinde idari para cezası kesilip kesilmediğine dair yazılı beyan, şayet ceza kesilmiş ise ilgili belgelerin ibrazı gerekir.
Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca değerlendirilir. Herhangi bir eksikliği bulunmayan başvurular yedi işgünü içerisinde sonuçlandırılır. Eksik bilgi ve belge ile yapılan başvurularda eksikliğin tamamlanması için başvuru sahibine otuz günlük süre tanınır. Bu süre içerisinde eksiklik giderilmezse başvuru reddedilmiş olur.
Yapılan değerlendirme sonucunda gerekli koşulları sağladığı anlaşılan yabancılara ilişkin başvuru sonuçları İçişleri Bakanlığına ve başvuru sahibine bildirilir.